Geschiedenis

Al meer dan 30 jaar is de Cantina Mobilé een ijkpunt en leidraad in diverse levens. Koen neemt jullie mee op nostalgische tour en Astrid slaat het fotoboek open…

Begin tachtiger jaren ontmoetten Koen en Astrid elkaar tijdens het schilderen van Onni’s Verjaardag, Koens eerste cafeetje op de Marnixstraat te Amsterdam. Het was eenzijdig liefde op het eerste gezicht. Gelukkig gauw ook tweezijdig. Later toen zij samen in Café Bern werkten werden ze benaderd door Terts Brinkhoff, die de deur van Bern plat liep, tot over z’n oren verliefd op Jet die daar achter de bar stond.

Terts zocht een opvolger voor de Cantina Mobilé, een verbouwde Mercedes vrachtauto, die door Ansie Wesseling werd gerund. Zij verzorgde toendertijd de maaltijden voor de medewerkers en artiesten van de Boulevard of Broken Dreams, een reizend theaterfestival.

Lang hoefden Koen en Astrid er niet over na te denken en al snel werden ze betoverd door de charme van dit reizend gezelschap. Onder hun leiding veranderde de Cantina Mobilé van een mobiele keuken voor de medewerkers naar een ware Rollende Keuken. Het was vanzelfsprekend om extra te koken en dat aan het publiek te verkopen en zo de kosten te dekken. De aanhanger werd gevonden, groot rijbewijs werd gehaald en drie maanden per jaar op avontuur werd ingepland.

De liefde resulteerde in een warme, charmante, vriendelijke plek op de Boulevard. De Boulevard of Broken Dreams werd een begrip en zo ook de Cantina Mobilé. Met haar Spaanse uitstraling en eten was de Cantina niet meer weg te denken.

Na jaren reizen langs talloze steden in binnen en buitenland, met de Boulevard mee naar Canada met Toronto en Montréal als hoogtepunt. Grote avonturen, mooie verhalen en herinneringen, vele foto’s en altijd fotogeniek!

Uit de Boulevard werd de Parade geboren, een culturele kermis. Nog voor de naam gevonden was fantaseerden Koen en Astrid over een roterend restaurant en via een hint van een vriend belandden zij bij travellers nabij Dublin in Ierland. Daar was een klein reuzenrad te koop voor niet te veel. Koen reisde met twee vrienden met de Daf-trekker naar Ierland en vond daar in de bossen buiten Dublin een groep zigeuners die inderdaad een minirad te koop hadden. Koen zag geen beren op de weg, prikte de trailer aan en reed naar Nederland. In Weesp aangekomen zagen we pas echt wat we hadden gekocht: een bonk roest, maar ook een begin.

De restauratie liep uit op nieuwbouw met als enige originele onderdeel de middenas. Maar La Molina, het kleinste reuzenrad van het westelijk halfrond, was geboren en tegen die tijd ook de Parade. Een oude Scania-trekker ervoor en het plaatje was compleet.

Na meer dan tien jaar Parade kreeg de samenwerking haarscheurtjes en besloten Koen en Astrid samen een eigen richting te kiezen.

Omdat het voor Koen en Astrid de normaalste zaak van de wereld was een plek tijdelijk naar hun hand te zetten, resulteerde dit in talloze projecten beginnend in de jaren negentig, waaronder: West Pacific, Club de Ville en later Amsterdam Plage, Club Restaurant 11, Restaurant As en Club Trouw.

Ondertussen werden hun kinderen ook steeds ouder en begonnen een steeds grotere rol te spelen in hun mobiele activiteiten. Nieuwe festivals werden bedacht: Aprilfeesten, Het Weekend van de Rollende Keukens en Festival op ’t Eiland. En er werd meegewerkt aan bestaande festivals, zoals: Pinkpop, Madnes Festival, Zwarte Cross, Mañana Mañana, Haldern Pop en Into The Great Wide Open.

Met het serieus meewerken van de kinderen kwam er ook weer een brok energie vrij, dat resulteerde in een aantal prachtige tenten en luifels, waarbij de Club de Ville het absolute pronkstuk is. Van oude spanten gekocht van een bevriende kermisklant, bouwde Storm een waar danspaleis.

De Cantina Mobilé, de moeder van de Rollende Keukens, is niet meer weg te denken uit festivalland.


Koen Vollaers

2017

Ons wagenpark